Rośnie wartość rynku Open Source
2 czerwca 2007, 09:28Z danych IDC wynika, że znacząco rośnie wartość rynku oprogramowania opensource’owego. Wpływy ze sprzedaży tego typu programów są wciąż stosunkowo niskie i nie odzwierciedlają rzeczywistej wartości tego rynku.
Wilki przewyższają psy pod względem rozumienia przyczyny i skutku
18 września 2017, 14:42Wilki lepiej rozumieją zależność przyczynowo-skutkową niż psy.
Obserwacja czyni lepszym
28 lipca 2007, 10:34Zgodnie z danymi opublikowanymi w piśmie Science, zwierzęta i ludzie zachowują się lepiej w stosunku do innych, gdy wiedzą, że są (lub mogą być) obserwowani.
Niewyjaśnione przypadki anafilaksji można powiązać z alergią na czerwone mięso
30 listopada 2017, 06:13Część przypadków anafilaksji o nieznanej przyczynie powiązano z alergią na czerwone mięso.
Czy jedzenie jest dla anorektyczek nieprzyjemne?
26 września 2007, 10:12Wspólne badanie naukowców z Uniwersytetu w Pittsburghu i Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego ujawniło, że w przypadku anorektyczek wyspa (region mózgu odpowiadający za rozpoznawanie smaku) działa inaczej niż jej odpowiednik u zdrowych osób.
Microsoft przejmie Electronics Arts?
31 stycznia 2018, 05:52Analitycy nie wykluczają, że już wkrótce Microsoft ogłosi zamiar przejęcia Electronic Arts, jednego z największych światowych producentów gier wideo
Bo było za dobre
20 listopada 2007, 23:51Próby zwalczania internetowego "piractwa" przybierają czasem niepokojące formy. Laboratoria badawcze japońskiego operatora telekomunikacyjnego KDDI opracowały system antypiracki, który jest w stanie odróżnić, czy film wideo przesyłany Internetem został nakręcony kamerą amatorską czy też profesjonalną.
Szwajcarzy stworzyli ogniwo paliwowe na kwas mrówkowy
23 marca 2018, 07:00Na Politechnice Federalnej w Lozannie (EPFL) powstało pierwsze zintegrowane ogniwo paliwowe, które produkuje energię elektryczną z kwasu mrówkowego.
Więcej dla większych
31 grudnia 2007, 09:59Bez względu na ostrzykiwane okolice, by były skuteczne, mężczyznom trzeba podawać większe dawki botoksu. Naukowcy spekulują, że powodem może być większa masa mięśniowa niż u kobiet (Dermatologic Therapy).
Podczas grilla skóra wchłania więcej wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych niż płuca
24 maja 2018, 12:10Skóra jest ważniejszym szlakiem wychwytu rakotwórczych związków powstających podczas grillowania niż oddychanie i płuca. Autorzy artykułu z pisma Environmental Science & Technology zauważyli też, że ubranie nie chroni tak dobrze, jak mogłoby się wydawać.